Vier manieren om je eigen website of blog te maken (2023)

Kies de beste weg naar online successen je eigen website of blog. Online zijn is één ding, aan de top blijven is iets anders. Om je de juiste keuze te laten maken, zet ik vier verschillende manieren uiteen.

De volgende stap zetten. Hoe bouw je een eigen website of blog?

In dit artikel geef ik een algemeen overzicht van de mogelijkheden voor het bouwen en onderhouden van je eigen website. Na het lezen van onderstaand artikel heb je een goed inzicht in de verschillende manieren en methodes om een website te bouwen en te onderhouden.

Online webbouwers

Deze optie is het meest in opkomst. Het bouwen en beheren van de website gebeurt volledig online. Dus via een browser (plus eventuele app) en niet meer lokaal op je eigen computer of mobiel. Bij deze methode begin je meestal niet vanaf nul, maar zijn er talloze templates beschikbaar die je kunt aanpassen voor gebruik.

Vaak hebben ze ook een verzameling foto’s en afbeeldingen die je kunt gebruiken. De belangrijkste spelers op het moment van schrijven (het is een dynamische markt) zijn Wix, Squarespace, Webflow en Jimdo. Naast deze betaalde diensten bieden veel hostingproviders een soortgelijke dienst aan.

Een interessant aspect bij deze Online Website Builders is dat de hosting van de website een integraal onderdeel is. Dat is erg handig en kan de setup enorm versnellen.

Webbouwers zoals Webflow, Squarespace, Wix en Jimdo
Maak je eigen website met Webflow, Squarespace, Wix of Jimdo

Blogplatform of nieuwsbriefdienst

Voor een aantal mensen zal een Blogging Platform zoals Medium, Substack, Tumblr, Ghost of Blogger een optie zijn. Deze bedrijven leveren de tools voor het publiceren van de inhoud en bieden vaak ook een platform met publiek en eventuele beloning.

Dit werkt heel goed als je vooral content wilt publiceren, en het kan gecombineerd worden met je eigen site of bijvoorbeeld naast een webshop. Je hebt wel minder inspraak en het creëert een mate van afhankelijkheid.

Content Management Systeem (CMS)

Als er veel aanpassingen en uitbreidingen nodig zijn nadat de site is gemaakt, is een gehost Content Management Systeem een goede optie. Er zijn talloze systemen en de bekendste zijn WordPress, Joomla, Django en Drupal.

Teams kunnen er gemakkelijk aan werken en de informatie wordt zo opgeslagen dat het gemakkelijk doorzoekbaar is voor de bezoeker maar ook voor de auteurs. Het opzetten is vaak een hele klus. Je kunt de hosting zelf regelen of het als dienst afnemen. Bijvoorbeeld bij WordPress zelf of bij je hostingprovider.

Populair de laatste jaren, vooral onder ontwikkelaars, zijn statische site generatoren zoals Jekyll, Hugo en Gatsby. In plaats van een site dynamisch te serveren, genereren ze hem. Hierdoor draaien deze sites zeer stabiel en snel. Het CMS en het genereren van de website zijn gescheiden en een dergelijke architectuur wordt ook wel headless genoemd.

Dit artikel bespreekt het concept van statische sitegeneratoren (SSG’s) en hun belang in het Jamstack-ecosysteem. SSG’s zijn tools die statische websites helpen bouwen door HTML-pagina’s te genereren tijdens het bouwen. Het gebruik van SSG’s biedt verschillende voordelen, waaronder verbeterde websitesnelheid, verbeterde beveiliging en schaalbaarheid. Vergeleken met traditionele dynamische websites laden statische sites die worden geserveerd vanaf een content delivery network (CDN) sneller en presteren ze beter. SSG’s werken goed met API’s van derden, waardoor dynamische elementen kunnen worden toegevoegd aan statische sites.

Daarnaast benadrukt het artikel het belang van headless CMS (Content Management System) oplossingen in combinatie met SSG’s. Een headless CMS stelt contentmanagers en redacteuren in staat om de inhoud van een statische site eenvoudig bij te werken en te beheren en biedt een gebruiksvriendelijke interface voor niet-technische gebruikers. Door een SSG te combineren met een headless CMS kunnen gebruikers profiteren van de eenvoud en prestaties van statische HTML, terwijl ze toch de flexibiliteit hebben om de inhoud van de site effectief te beheren en bij te werken.

Static Site Generators uitgelegd

Bouwen met WYSIWYG-editor

Naast online een website bouwen en onderhouden, kun je het ook lokaal doen. Dat wil zeggen, op je eigen computer met een programma dat WYSIWYG biedt. Je ziet meteen wat je bouwt. Jarenlang was dit de standaard en veelgebruikte Adobe’s Dreamweaver.

Een meer actuele variant is Pinegrow. In zo’n programma maak je de website op je computer, het biedt een aantal krachtige tools voor sjablonen, fotobewerking en koppelingen met andere systemen. Zodra je klaar bent met bouwen of aanpassen, zet je hem live. Met deze methode kun je ook bestaande sjablonen gebruiken.

Conclusie

Vele wegen leiden naar Rome. Ik wissel nog steeds tussen oplossingen en dat kan omslachtig en tijdrovend zijn. Maar doelen, merken en mogelijkheden veranderen vaak en flexibiliteit is belangrijk. Eén ding dat ik altijd in overweging zou nemen bij het zoeken naar een oplossing is om te zien in welke mate je vastzit als je wilt veranderen.

Ik combineer ook methoden en toepassingen. Ik gebruik Ghost voor bloggen en Squarespace, WordPress en Wix voor mijn eigen websites. Mijn bio site bouw ik met alleen HTML en CSS.

Over de auteur

Scroll naar boven