Serif of Sans-Serif. Mijn eigen ervaringen.

Als je een eigen website of blog begint dan is een van de belangrijkste, en misschien ook wel een van de makkelijkste, welke letter je kiest. Met schreef of zonder schreef, serif of sans-serif. Ik deel mijn ervaringen.

Periodieke tabel van lettertypes. Serif en sans-serif.

Als je een eigen website of blog begint dan is een van de belangrijkste, en misschien ook wel een van de makkelijkste, welke letter je kiest. Belangrijk omdat het voor een groot deel de eerste indruk bepaalt en de leesbaarheid. En het is een makkelijke keuze, dit leg ik in dit artikel uit.

Een schreef is een oud woord voor streep. Ga je over schreef dan ga je over een grens. De grens met het betamelijke. Ook letters hebben een schreef en dat is een overblijfsel van toen ze nog uit steen gehakt werden. Dan maakte de steenhouwers eerst de schreven en vulden dan de letters in. Wel zo veilig zonder gum.

Text should be treated as an integral work of (visual) art.

Maar een schreef is ook, als streepje, een onderdeel van sommige meer moderne lettertypes: de serifs. Ontdoe je een letter van al deze opsmuk, dan krijg je een sans-serif, een schreefloze letter.

Broodtekst van mijn blog in Serif (schreef) en in een Sans-serif (schreefloos).
Broodtekst van mijn blog in Serif en in een Sans-serif.

Kennis over sans-serifs toegepast

In het template van deze blog, gemaakt in WordPress, kun je de letters van de teksten wisselen tussen een serif en een sans-serif. En precies dat heb ik nu gedaan. Van een klassiekere serif naar een modernere sans-serif.

Later ontdekte ik een WordPress plugin, Fonts Plugin, waarmee je kunt kiezen uit veel meer lettertypes en fonts. Toen vond ik ook mijn favoriete lettertype Inter dat gemaakt is door Rasmus Andersson.

Alles oogt vlotter, zakelijker en beter leesbaar. Ik ben er heel tevreden mee. Het is een zaak van uitstraling, een keuze, maar ook wel een nodige keuze. De schreefloze letter is echt beter leesbaar op de kleinere schermen die met licht werken.

Om ook nog even voor de serif op te komen, die ziet er klassieker, chiquer, wat vriendelijker uit en minder minimaal. De serif werkt vaak ook prima op papier en prima op e-reader.

Lettertype versus font
Een lettertype is de gemeenschappelijke vormgeving van een set letters, cijfers en symbolen. Zoals Helvetica, Roboto of Times New Roman.

Een lettertype heeft meestal verschillende fonts. Bijvoorbeeld, Helvetica 12 punten light en Helvetica 14 punten bold zijn verschillende fonts, maar hetzelfde lettertype.

Makkelijke keuze

Ik kon geen sluitend wetenschappelijk bewijs vinden voor de leesbaarheidsclaim, dus je zult de keuze moeten maken op basis van intuïtie. Maar als je het eenmaal ziet, dan kan het niet missen.

Nu ben ik blij met het nieuwe lettertype, ik hoop dat het je als lezer ook beter bevalt. Ik vroeg me af waarom ik niet veel eerder was overgestapt op Sans-serif, maar ik kende het verschil niet zo goed.

Met dit artikel heb ik geprobeerd het kiezen van het juiste lettertype te verduidelijken en te vereenvoudigen, maar er zal altijd een smaakelement zijn tussen schreef of schreefloos. En iets van een modieuze interpretatie. Maar in de meeste gevallen, voor weergave op een scherm, zou ik gaan voor een schreefloos lettertype.

When choosing typefaces, there are two key considerations: How does this type make us feel and how does this type work? The emotional response to the shape of letterforms is a very personal experience, and when readers first see type, they react to it in an emotional way before anything else. It’s a major part of why so much emphasis is placed on choosing type even when it’s not technically a part of typography.

Google Fonts

Lees meer: Inzichten in typografie en monospace fonts.

Over de auteur

Scroll naar boven