Het verschil tussen dia’s en foto’s

Dia's en schermen gebruiken beide licht als direct medium, terwijl foto's indirect afhankelijk zijn van licht en het vastleggen en weerkaatsen naar de kijker.

Er is niets meer betoverend dan het moment waarop het licht door een dia scheen. De kamer verduisterd, de projector zoemend, en dan dat plotselinge uitbarsten van kleur op het scherm. Het was een moment van pure magie, waarbij gewone beelden transformeerden in heldere, levendige en kleurrijke tableaus. Letterlijk een venster op de wereld.

Maar wat maakt dia’s zo uniek, zo anders dan foto’s? Het antwoord ligt in de fascinerende wereld van additieve en subtractieve kleursystemen.

De betovering van dia’s

Mijn eerste ervaring met dia’s was een openbaring. In tegenstelling tot foto’s, die kleuren lijken te absorberen, leken dia’s kleuren uit te stralen. Dit heeft alles te maken met hoe dia’s kleuren creëren.

Dia’s gebruiken een additief kleursysteem, waarbij licht door transparante kleuren cyaan, magenta en geel wordt gestraald om de eindkleur te creëren. Het licht dat door deze kleuren schijnt, creëert levendige en verzadigde beelden die tot leven lijken te komen op het projectiescherm.

Kleuren in een gedrukte foto

Foto’s, daarentegen, gebruiken een subtractief kleursysteem om kleur te creëren. Dit proces absorbeert en reflecteert licht in plaats van het uit te zenden.

Bij foto’s worden de kleuren gevormd door de manier waarop het witte licht van de omgeving wordt geabsorbeerd en gereflecteerd door de kleurstoffen cyaan, magenta en geel op het papier. Het resultaat is vaak minder levendig en minder verzadigd dan bij dia’s.

Een foto heel sterk uitvergroot.

Twee werelden, twee systemen

Het additieve en subtractieve kleursysteem zijn twee zijden van dezelfde kleurenmedaille.

In het additieve systeem, zoals gebruikt in dia’s, wordt wit licht gecreëerd door alle kleuren te combineren, terwijl zwart het resultaat is van het ontbreken van licht.

In het subtractieve systeem, zoals we zien bij foto’s, is het tegenovergestelde het geval. Wit is het resultaat van het ontbreken van kleurstof, terwijl zwart wordt gecreëerd door alle kleuren te combineren.

Additieve en subtractieve kleurmenging.

Van levendige dia tot gedempte foto

Het verschil tussen additieve en subtractieve kleursystemenleidt tot interessante uitdagingen, vooral bij het omzetten van een dia naar een foto. De levendige, heldere kleuren van de dia kunnen er gedempt en anders uitzien als ze worden afgedrukt op papier. Dit is een essentiële overweging voor iedereen die zowel met digitale als gedrukte beelden werkt.

Het begrijpen van het verschil tussen deze twee kleursystemen heeft mijn fascinatie voor de kracht van kleur en licht nog verder verdiept. Technologie en technieken veranderen, maar de fundamentele principes van licht en kleur blijven.

En het is deze kennis die ons in staat stelt om beelden te creëren die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook een diepere betekenis en emotie overbrengen. Want of het nu een dia of een foto is, elk beeld vertelt een verhaal – een verhaal dat in kleur is geschreven.

Het verschil tussen een foto is ook een mooie vergelijking voor het verschil tussen kleuren op een scherm en kleuren in druk. Juist op het scherm komen dia’s weer mooi tot leven en worden ze min of meer weer bezield met licht.

Dia van Amsterdam, jaren zestig. Niet mijn eigen dia maar die van een Amerikaanse toerist. Te vinden in Amsterdam in kleur, 1950-1970.

Volgende dia!

Grappig feitje, ooit werden presentaties gegeven met een dia-projector, waarbij fysieke dia’s op een scherm geprojecteerd werden. Hoewel de technologie is geëvolueerd, spreken we nog steeds van ‘slides’ in digitale presentaties zoals PowerPoint.

Deze term verwijst naar die vroegere manier van presenteren en toont hoe oude technieken hun stempel blijven drukken op moderne tools. Ik vond een grappig, en voor oudere lezers herkenbare, fragment met dia’s.

Korte clip uit de film Catch me as you can om dia’s als presentatiemiddel te laten zien.

Over de auteur

Scroll naar boven