Auteursrecht regelen voor content op het web

Als je publiceert op het web dan kom je al snel in aanraking met auteursrechten, ofwel copyright. Ik beantwoord eerst de meest gestelde vragen en leg dan de gangbaarste vormen van auteursrecht uit.

Wat is auteursrecht?

Auteursrecht is een vorm van intellectuele eigendom die originele werken van auteurschap beschermt zodra een auteur het werk vastlegt in een tastbare uitdrukkingsvorm. In het auteursrecht zijn er veel verschillende soorten werken, waaronder schilderijen, foto’s, illustraties, muzikale composities, geluidsopnamen, computerprogramma’s, boeken, gedichten, blogposts, films, architectonische werken, toneelstukken, en nog veel meer!

Geldt overal hetzelfde auteursrecht?

Tegenwoordig zijn de nationale wetten op het auteursrecht tot op zekere hoogte gestandaardiseerd door internationale en regionale overeenkomsten zoals de Berner Conventie en de Europese richtlijnen over auteursrecht.

De wetten over auteursrecht van de verschillende landen hebben overeenkomsten, maar elk rechtsgebied heeft zijn eigen wetten en regels. Sommige jurisdicties erkennen ook morele rechten van scheppers, zoals het recht om gecrediteerd te worden voor het werk.

Zijn alle afbeeldingen beschermd door auteursrecht?

Alle afbeeldingen op het web zijn auteursrechtelijk beschermd.

Wat gebeurt er als ik iemands auteursrecht schend?

Als deze schending opgemerkt wordt dan kun je mogelijk een bericht ontvangen waarin je wordt gesommeerd inbreukmakende handelingen te staken en gestaakt te houden. Soms is de kous daarmee af, maar er kan ook een rechtszaak volgen. Op deze webpagina staat het in detail uitgelegd:

Optreden tegen inbreuk

Gelden dezelfde regels voor sociale media?

Ja, eigenlijk wel. Maar het geldt niet voor het delen van foto’s binnen een platform als Twitter, Instagram of Facebook want daarvoor heb je toestemming gegeven.

Overzicht voor het wettelijk gebruiken van afbeeldingen op sociale media

Hoe vind je een rechthebbende?

Vaak staat het vermeld, maar anders zul je moeten zoeken in database of navragen. Bij twijfel of het niet kunnen vinden van een rechthebbende kun je het beter zo laten.

Drie gangbaarste vormen van auteursrecht

Na deze meest gestelde vragen licht ik kort de drie gangbaarste vormen van auteursrecht toe. Het is niet compleet, maar omdat deze vormen het meest gebruikt worden kom je er een heel eind mee.

1. Creative Commons (CC0)

Het gebruik van een werk onder de CC0-licentie heeft geen beperkingen voor persoonlijk of commercieel gebruik. In principe, als een werk is geclassificeerd als CC0, kun je het plaatsen, wijzigen, toevoegen, delen, en doen wat je maar wilt zonder de naam van de maker te hoeven noemen of toestemming te hoeven vragen. Het is zo vrij en open als, maar kan.

2. Royalty-vrij

Royalty-free (RF) materiaal waarop auteursrechten of andere intellectuele-eigendomsrechten rusten, mag worden gebruikt zonder dat er royalty’s of licentievergoedingen moeten worden betaald voor:

  • elk gebruik
  • per verkocht exemplaar
  • volume
  • een bepaalde periode van gebruik of verkoop

3. Beheerde rechten

Rights Managed, of kortweg RM, is een type licentie voor het gebruik van stockfoto’s, die kan worden gekocht bij een stockfotografie-agentschap, zoals Getty Images. Dit type licentie wordt verkocht op basis van eenmalig gebruik. Het staat de koper toe de foto op een bepaalde specifieke manier te gebruiken, en alleen op die manier. Dit soort recht kan lonen als het een afbeelding is die heel bepalend is in je marketing.

Over de auteur

Scroll naar boven