Betaalverzoeken: Jouw digitale betaalassistent

Een kort overzicht hoe je betaalverzoeken goed kunt inzetten en beheren. Een krachtige aanvulling van je digitale routines.

In de wereld van freelancers en kleine ondernemers is het vinden van eenvoudige, snelle manieren om betaald te worden essentieel.

Gelukkig leven we in een tijdperk waar technologie ons te hulp schiet. In dit blogartikel duik ik in de wereld van betaalverzoeken, een tool die ik onlangs heb omarmd voor mijn korte dienstverlening en kleinere bedragen.

En ik moet eerlijk zijn, ik gebruikte al langer Tikkie voor persoonlijke betalingen, maar had het nooit zo goed doorgrond tot ik een zakelijke rekening opende bij een nieuwe bank (Bunq) waar geen Tikkie gebruikt wordt.

Wat is een betaalverzoek?

Een betaalverzoek is in feite een digitale rekening. Het is een tijdelijke webpagina met een unieke URL, waarop de details van het betalingsverzoek en verschillende betaalopties zoals iDeal worden weergegeven.

Het mooie is dat je deze URL kunt delen met wie je maar wilt betalen, zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn of bankgegevens hoeft uit te wisselen.

Zie het als je eigen kleine online kassa die je opzet voor elke transactie en die vooral uitermate geschikt is voor ontvangst en verwerking op de mobiele telefoon.

Verschil betaalverzoek en betaalpagina
Een betaalverzoek is een tijdelijke, persoonlijke uitnodiging om een specifiek bedrag te betalen, vaak vergezeld van een bericht en verzonden via een anonieme, unieke URL die na gebruik of na een bepaalde tijd vervalt. In tegenstelling, een betaalpagina is een permanente, openbaar toegankelijke webpagina met een vaste URL, waar gebruikers zelf het te betalen bedrag invullen; deze pagina is ontworpen voor continue toegankelijkheid en kan aangepast worden aan de branding van een bedrijf, waardoor het geschikt is voor herhaalde transacties of donaties.

Het delen van het betaalverzoek

Zodra je betaalverzoek klaar is, krijg je een link die je direct kunt delen met de betalende partij via e-mail, SMS, WhatsApp, of zelfs sociale media of QR code.

Als je bankapplicaties zoals Bunq gebruikt, kan de app dit proces zelfs nog gemakkelijker maken door het verzoek namens jou te versturen. Dit verwijdert alle mogelijke obstakels in het communicatieproces, waardoor het voor beide partijen zo soepel mogelijk verloopt.

Maar mochten er dan misverstanden zijn of de ontvanger heeft geen bericht ontvangen dan is het goed te weten dat je een betaalverzoek, via het adres, ook zelf kan delen via SMS, WhatsApp of e-mail.

Beheer van openstaande verzoeken

Een klein misverstand dat ik graag wil ophelderen, is de toegang tot openstaande betaalverzoeken. Als een betaalverzoek nog niet is voldaan, is het belangrijk te onthouden dat alleen de verzender van het verzoek zicht heeft op deze openstaande transacties, niet de ontvanger of betaler.

Dit biedt een kans voor de verzender om verzoeken te beheren, herinneringen te sturen of een verzoek in te trekken als de situatie verandert. Het is een digitale herinnering voor de verzender dat er nog geld binnen moet komen.

Regeltje uit mijn betalingen. Deze regel krijgt andere bewoording en kleur als het bedrag betaald is.
Regeltje uit mijn betalingen. Deze regel krijgt andere bewoording en kleur als het bedrag betaald is.

Na de betaling

Het moment dat de betaling is voldaan, verandert het openstaande verzoek in een bevestiging van de voltooide transactie. Voor de administratie maak ik vervolgens een factuur aan in MoneyBird en koppel ik de betalingsgegevens aan deze factuur.

Als de klant een officiële factuur nodig heeft, kan ik deze eenvoudig via e-mail versturen. Dit houdt mijn boekhouding strak en transparant, zonder extra gedoe.

Een betaalverzoek kan worden betaald maar ook worden ingetrokken. Het verloopt na een bepaalde tijd.
Een betaalverzoek kan worden betaald maar ook worden ingetrokken. Het verloopt na een bepaalde tijd.

Bunq biedt nog een handigheidje wat tussen betaalverzoek en betaalpagina inzit. Je neemt het adres van je betaalpagina en voegt het bedrag aan de URL toe. Dan verschijnt het bedrag op de betaalpagina. Dit kan best handig zijn als je even snel een bedrag voor wil schotelen, maar niet alle stappen van een betaalverzoek wil doorlopen. Een voorbeeld:

https://bunq.me/hoeijmakers/20,24

Over de auteur

Scroll naar boven